Tuinen De Geyter

Maak kennis met het werk van een collega en zijn manier van denken. Mogelijk is het inspiratie voor u en uw bedrijf.   

Twee zaakvoerders en vier werknemers. Samen staan ze sterk om via Tuinen De Geyter BVBA, tuinen op de meest kwaliteitsvolle manier te realiseren. Meestal is dat op basis van eigen ontwerp. Renaat De Geyter en Liesbeth D’Hoker, de twee zaakvoerders, zijn namelijk landschaps- en tuintuinarchitect en maken van directe communicatie met de klant een erezaak. “Het liefst gaan we voor totaalconcepten, dit betekent dat we van bij de eerste gesprekken aanwezig zijn en zo meegroeien met de wensen van de klant. Via schetsen, maar steeds meer ook via 3D-schetsen tonen we hen hoe de tuin er later zal uitzien”.

Kwaliteit moet!

Tuinen De Geyter werkt veelal gelijktijdig met twee ploegen op twee verschillende werven. Niet om competitie tussen de twee ploegen te genereren, wel om hen mee verantwoordelijk te maken en elke dag opnieuw kansen te geven tot verdere ontplooiing en het nemen van initiatief. Het mee verantwoordelijk maken, gaat zelfs nog een stapje verder, vertelt Renaat: “We betrekken ons personeel ook bij het opmaken van de chronologische planning”. Na jaren zo werken kan het bedrijf rekenen op kwaliteitsbewust personeel. De projecten blinken uit in totaalbeeld, maar ook in perfectie van details. Al kost dat een euro meer. “Het is belangrijk dat je na 10 jaar nog steeds welkom bent bij je klanten” is hun stelregel. Vandaar trouwens het als het even kan, aanbieden van een ‘sleutel op de tuindeur’ formule. Door het aanbieden van zo’n totaalconcept, moet er zelden een beroep gedaan worden op onderaannemers. Het maakt het bedrijf onafhankelijk van zowel timing als kwaliteit van uitvoering door anderen. Nieuwe producten en trends worden niet klakkeloos ingepast. Pas als iets zich goed bewezen heeft, kan en mag het in ‘hun’ tuinen. Anders wordt vastgehouden aan de niet nieuwe ideale oplossing.
Kennis delen

Binnenskamers is het bureauwerk mooi verdeeld tussen de twee zaakvoerders. Liesbeth gaat hoofdzakelijk voor de ontwerpen en de opvolging ervan, calculatie naar benodigde tijdsinzet en budget. Verder verzorgt ze de administratie en boekhouding. Renaat is verantwoordelijk voor de planning en de opvolging van de projecten ter plaatse. Hij geeft de instructies aan het personeel en bespreekt de dagtaak met hen. Gewapend met die informatie kunnen ze zelf aan de slag, met een grote eigen verantwoordelijkheid en functionerend als team. “Er is ook continu communicatie tussen hen en mij, zodat alles goed opgevolgd wordt” benadrukt Renaat. Hij voegt er aan toe dat het erg belangrijk is een goede werksfeer binnen het bedrijf te hebben. “Want dit is toch één van de belangrijkste drijfveren voor het goed functioneren van een personeelsploeg. 

Wij laten hen ook regelmatig extra cursussen of bijscholingen volgen. Het is een win-win situatie; op die manier kunnen zij zich verder ontplooien, kennis delen met hun collega's, maar ook extra kennis en vaardigheden mee naar het bedrijf brengen”. Zelf is Renaat bestuurslid en secretaris van TOV (Tuinaannemers Oost-Vlaanderen). “Voor ons zijn de meeste collega's geen concurrenten maar echt collega's. Wij delen graag onze kennis met hen en zijn niet te trots om zelf ook hulp te vragen. Iedereen heeft een terrein waarin hij beter is dan anderen. Het is toch mooi als we dat kunnen delen”. Het werkaanbod is groot genoeg, zodat je niet in elkaars vaarwater terechtkomt, stelt hij. “We hebben vorig jaar een naar onze normen erg groot project uitgevoerd, de buitenaanleg bij eetcafé Sint-Bavohoeve te Mendonk. Dat konden wij niet alleen realiseren. We hebben toen de hulp ingeroepen van onze collega De Tuinman en zijn personeel. Op voorhand maakten we afspraken over alles en nog wat, incluis financiën, om nadien onenigheid te voorkomen. Alles is vlot verlopen.” 

De toekomst is groen 

Renaat en Liesbeth geloven sterk in de toekomst van en voor groenondernemers. Niet alleen omdat de eindverbruiker, de tuineigenaar, zelf te weinig kennis en tijd heeft om een tuin in al zijn kwaliteiten en hoedanigheden in te richten en te onderhouden. Terwijl een steeds groter wordend publiek beseft dat groen en natuur wel degelijk helpt te ontspannen en te ontstressen. “Met een goed ontwerp, een juiste plantenkeuze en een degelijke aanleg kunnen wij als groenvoorzieners hen die groene ruimte bieden”. Of zwartwerkers en eenmansbedrijfjes in bijberoep geen te duchten concurrentie zijn. “Op het eerste zicht is het moeilijk daartegen te concurreren, zeker wat de kostprijs betreft. 

Zij hebben niet zo veel investeringen te doen, hebben geen personeel en wat ze aanrekenen is louter ‘aanvulling’ op hun vast loon, maar uiteindelijk is het toch de kwaliteit die belangrijk is. Zeker voor de investering die een tuin vraagt. Zonder goed ontwerp zal het resultaat echter nooit goed aanvoelen. Indien de verkeerde planten op de verkeerde plaats staan, dan komt er snel extra werk voor de klant en vooral heel veel frustratie. Dat moeten we blijven benadrukken”, stellen ze samen en resoluut. 

Niet alle trends zijn goed 

Dat de klant steeds beter weet wat hij wil en meer vertrouwen geeft aan de groenvoorziener is een evolutie die ze ondertussen steeds zien toenemen. Renaat en Liesbeth zijn er gelukkig mee. Minder gelukkig zijn ze met de alsmaar groeiende trend om ‘cleane’ tuinen te willen. “Tuinen met weinig onderhoud, liefst met alleen maar wintergroene planten en weinig diversiteit aan planten en bloemen” licht Renaat toe, waarop Liesbeth pareert: “Wij proberen toch altijd om op een originele, maar toch groenvriendelijke manier aan deze vraag te voldoen. Er zijn trouwens veel klanten die net bij ons komen aankloppen omdat wij nog durven werken met een ruime keuze aan planten”. Een evolutie die ze wel steunen, is ecologie. “Ook wij hebben de laatste jaren het gebruik van pesticiden en herbiciden sterk in vraag gesteld. Zijn ze onschadelijk voor het milieu? En hoe zit het met de gezondheid van de mensen die ze – moeten - spuiten? Meer en meer stappen we over op natuurlijke middelen of gaan we voorkomen in plaats van genezen”. 

Informatie: Tuinen De Geyter bvba, Lochristi
Tel. : 09 3377272 en www.tuinendegeyter.be
- powered by SiteManager